Vistas de página en total

jueves, 30 de diciembre de 2010

2011- L'ANY DELS 1

L’any que comença serà especial per algunes coses, moltes que no sabem encara, i alguna que ja se sap. La primera i més cridanera que ja hi podem comptar, és que al llarg de l’any es produiran diverses dates en que predominarà el dígit “1”. El primer dia de l’any serà també el primer de la sèrie: 1-1-11 (onze de gener de dos mil onze)

Al cap de pocs dies es produirà el mateix fenomen ampliat: 11-01-11. I l’apoteosi serà al mes de Novembre d'aquest any: 11-11-11.

Pot ser molts consideraran aquesta particularitat de l’any com una bajanada que no cal ni mirar, però per als qui ens agrada saber el moment històric que ens ha tocat viure, aquesta acumulació del mateix dígit en una data és una curiositat com ho va ser viure el canvi de segle i de mil•leni, i que no es tornarà a repetir fins a d’ací 100 anys, en que es vorà ampliada l’acumulació de uns el dia 11-11-2111.

Després caldrà esperar ja mil anys cada cop per a que es torne a repetir tanta “unificació”: 3111, 4111, etc.

De fet, des del començament de la nostra era, en que utilitzem l’any del naixement de Crist per a datar els dies, només hi ha hagut un dia en tota la història en que aquesta repetició de dígits va estar completa: el once de novembre de l’any del Senyor de mil cent onze , és a dir, 11-11-1111.

Però nosaltres, a la nostra terra, no ho varem poder viure, perquè encara era terra musulmana i els nostres avantpassats vivien, aquell dia tan assenyalat, a l’any d’Alà de 504. Jaume I va tardar encara més de cent anys en conquerir aquestes comarques.

Per curiositat li he preguntat al senyor GOOGLE si coneixia algun document de l’Europa medieval datat el dia 11 de novembre del 1111. I el resultat ha estat espectacular: centenars d’escrits relatius a centenars de temes diversos. Des de cròniques de festes populars, fins a comentaris de premsa, sentències judicials, cartes a directors de periòdics, breus esportius i culturals, etc, etc. Això m`ha permès saber que són molts els redactors que, davant un programa informàtic que els demana una data per deixar-los escriure, posen el ditet damunt la tecla de l’1 i omplen tots els forats amb el mateix dígit. Suposo que el mateix deu passar amb el 0, el 2, etc.

Així, doncs, l’any que ara comença, l’any de l’1 caldrà celebrar-lo com es mereix. Allò més adient seria organitzar concursos del joc anomenat precisament “UNO”, des de fases classificatòries fins a la gran final que tindria el dia adjudicat, evidentment, el 11-11-11. Com que amés aquesta data tan assenyalada cau en divendres, permetria fer la partida final a les 11 de la nit, ja que no serà tan fàcil fer-la a les 11 del matí.

Que hi ha coses més importants sobre les que es podria escriure un dia com avui? Segurament que sí. Però també són molts els qui escriuen sobre els mateixos temes: la crisi, el fred i la indolència dels nostres jutjats ja omplen els diaris. En canvi el meu tema serà el més original, segurament.

Hala, que passeu UN bon cap d’any i UN bon dia de Reis.



2 comentarios:

  1. Un article molt curiós i divertit,Joan.
    Tu escriu el que et passi pel cap,ja sigui frívol o seriós, que per aixó es el teu Blog!!
    Una abraçada.
    :-)

    ResponderEliminar
  2. És veritat, Montse. El blog pot ser un espai per a la llibertat d'idees. És un error, penso, autocensurar-se per la idoneitat o no d'un tema. Qualsevol idea pot ser motiu de reflexió, no?
    Fins aviat i un beset

    ResponderEliminar